19 de nov. 2012

La pena de mort

La pena de mort s'aplica des de temps immemorials, molts registres històrics així ho demostren. Ja en pràctiques primitives s’utilitzava com a mètode de càstig.



"Massacre a Corea" de Pablo Picasso (1951)


"Cadira elèctrica" d'Andy Warhol (1971)

La tendència que s’observa en els darrers temps és positiva, ja que la pena de mort s’ha reduït dràsticament (en els darrers 10 anys, ha estat abolida en 10 països). Malgrat tot, actualment hi han 20.000 persones condemnades a mort a 58 països. D’aquests, 5 aglutinen el 90% de les execucions (Xina, EEUU, Iran, Iraq i Aràbia Saudi), i es té la certesa que és Xina la que practica la pena capital de forma més sistemàtica (no hi ha dades exactes perquè les execucions son considerades secret d’estat, però es calcula que el 70% de les execucions totals al món es duen a terme en aquest país).

Gràfica en percentatges del nombre de penes de mort aplicades
durant el 2012 per països. Font de les dades: Amnistia Internacional
 


Entre els països executors destaquen especialment Iran, on inclús es condemnen menors o persones que hagin practicat l’adulteri o la sodomia; Estats Units, que al costat de Cuba i Jamaica son els únics països d’Amèrica que continuen amb aquesta pràctica; i Bielorrúsia, la unica representant europea en aquesta cruel estadística.



 
Campanya d'AI a favor de l'abolició de la pena de mort
 
 
La pena de mort ha estat des de sempre un tema recorrent en l'art. Recopilació d'obres d'art que tracten la pena de mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada