16 de nov. 2012

La Vaga

La Vaga general del 14N és la divuitena que és realitza a l'estat espanyol. La primera d'elles data del 1855, quan a Catalunya s'originà una vaga que duraria del 2 a l'11 de Juliol.


Ludistes destrossant un teler.

Aquesta vaga tenia caràcter ludista (d'odi contra les màquines) ja que la tecnificació havia reduït la importància de la mà d'obra i el patronat havia aprofitat per rebaixar substancialment els salaris del treballadors. Els obrers atemptaven contra les màquines,  sabotejant-les a esquenes dels patrons.

"La huelga: historia y presente" de George Lefranc.

Històricament, la primera vaga de la que tenim constància data del 2100 aC a Egipte. Els treballadors de la necròpolis de Tebes es neguen a treballar degut a que les retribucions són insuficients i irregulars; i exigeixen dues galetes suplementaries, ja que se'ls paga en espècies. El faraó es nega i els treballadors s'indignen. Dies més tard el faraó rectifica i cedeix a les exigències dels treballadors.

 

Vaga General a Grècia. En els darrers 3 anys ja n'han fet 27.

Existeixen multitud de formes de vaga a part de la general:
  • Vaga de fam: Negar-se a ingerir aliments per reclamar  algun dret.
  • Vaga de cel: fer el treball amb la mínima celeritat per disminuir la producció.
  • Vaga de consum: deixar de comprar determinats béns per boicotejar determinades empreses.
  • Vaga de tetes caigudes: la que fan els ramaders negant-se a munyir les seves vaques per tal de boicotejar als distribuïdors.



1 comentari: